Fred på vor jord

En julehilsen fra folketingsmedlem Christian Juhl

Christian Juhl_lille

Om kort tid danser danskerne om juletræet og synger om barnet, der blev født i Betlehem. Jeg besøgte byen for nogle år siden, og jeg kan ikke lade være at tænke på de vilkår, som palæstinenserne lever under, hver gang jeg hører den sang.

Danmark tøvede ikke med at anerkende Israel i 1948. Selvfølgelig skulle de have et land at leve i fred i.

Anderledes har det været med Palæstina:

I 67 år har verden tøvet med at give palæstinenserne den samme ret – et land at leve trygt i. Debatten er aktuel, fordi fredsforhandlingerne igen er gået i stå. Israel nægter at forhandle.

EU har besluttet at varer fra den besatte Vestbred fremover skal mærkes.

Da Enhedslisten, SF og det grønlandske IA for et år siden foreslog, at Danmark skal anerkende Palæstina som stat, tøvede de borgerlige partier og Socialdemokraterne.

Forholdene er siden da ikke blevet bedre, tværtimod: Israel sender fortsat flere og flere bosættere ind på Vestbredden. De blokerer fortsat Gaza, så genopbygningen efter Israels bombninger ikke kan komme i gang. Politiske modstandere sættes i fængsel.

Hertil kommer, at den israelske stat og ekstreme grupper chikanerer græsrødder fra deres eget land, der protesterer over regeringens sekteriske politik. Besindige folk, der taler for et kompromis og for et stop for besættelserne, bliver kaldt landsforrædere.

Den danske regering reagerer ofte prompte over for uacceptable forhold rundt i verden, bl.a. ved at lave økonomiske blokader overfor f.eks. Rusland og Iran.

Anderledes er det med Israel. Der kan regeringen kun finde ud af at stryge den israelske regering med håret. Danmark har år efter år støttet Israel.

Danmark vil blive hørt i Tel Aviv, hvis vi foreslår en anerkendelse af Palæstina som stat ved siden af Israel. Vi vil blive hørt, hvis vi igangsætter sanktioner overfor Israel indtil de trækker sig fra Vestbredden, ophæver blokaden mod Gaza og tvinger dem til at sætte sig til forhandlingsbordet.

Jeg håber, den danske regering benytter juledagene til eftertanke, så vi i det nye år kan tage beslutninger, der kan presse Israel til forhandlingsbordet for at stoppe den alt for lange konflikt. Israel og Palæstina magter ikke alene at skabe fred og en bæredygtig løsning.

Fredelig jul til alle.Emner: