Udviklingsbistand via skattely

Af Christian Juhl, MF, udviklingsordfører

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) kanaliserer danske udviklingsmidler for mere end én milliard kroner til nogle af verdens fattigste lande gennem skattely.

Det viser Danwatch’s nyeste analyse.

I alt 26 ud af 206 aktive projekter kanaliseres gennem holdingselskaber på Caymanøerne, Luxembourg, Cypern, Hong Kong, Jomfruøerne eller Mauritius, der alle er på organisationen OXFAMs liste over verdens 15 værste selskabsskattely.

Jeg er ganske chokeret over Danwatch’s nyeste rapport.

Vi har tidligere haft udviklingsministeren i samråd om skattely – godt nok om placering af hendes egne penge.

Jeg forstod på hende, at hun da tog afstand fra at placere penge i skattely. Det bør også gælde dansk udviklingsbistand.

Tidligere på året vedtog vi som samlet folketing at oprette et nyt center for bekæmpelse af international skatteunddragelse. Centret skal blanst andet sætte fokus på skatterådgiveres ansvar og sikre, at udviklingslande ikke snydes af skattely.

Den aktivitet, som beskrives i Danwatch’s rapport, er i strid med både regeringens og Folketingets politik. Aktiviteten legimiterer og understøtter også skattelylandene – og er med til at undergrave de fattigste landes økonomi

Det er uholdbart at ministerens praksis strider med Folketingets holdninger. Vi er nødt til at stoppe ministerens og dermed IFUs praksis. Derfor har jeg kaldt hende i samråd.Emner: