Årsmøde i Det forenede Byrådsparti

Når Enhedslisten kommer i byrådet, er det slut med enstemmige budgetaftaler!

Læserbrev af Jørgen Madsen, byrådskandidat

Jørgen_140

Mandag mødtes Det forenede Byrådsparti til den årlige stammedans (udtrykket er lånt fra herværende avis’ chefredaktør).

Selv om det for adskillige dage siden blev meldt ud, at alle fraktioner i Det forenede Byrådsparti står bag budgetforliget, forhindrede det ikke de forskellige fraktioner i at markere deres særstandpunkter. Størst gennemslagskraft havde Ældrefraktionen, hvis talsmand Lars Munksø tordnede imod det forlig, han senere stemte for, fordi det ikke prioriterede byens ældre højt nok. Lidt sent måske, eftersom alt var klappet af forinden.

SF (Socialistisk Fraktion) understregede, at de var imod at bruge 100 mio. kr. på stadion og 80 mio. kr. på Nordskovvej. Ligesom de var imod at fjerne dækningsafgiften. Men ikke så meget, at de ville stemme imod.

Alle fraktioner havde deres egen udlægning af den aftale, som betyder en aftrapning af dækningsafgiften. DF (Den danske Fraktion) ville fjerne den med det samme og sætte andre skatter ned, og samtidig bruge flere penge på at forbedre kommunens service, især overfor byens gamle. Her viste DF sig på linje med Ældrefraktionen. Også de faldt ned igen.

Den Konservative Fraktion ville spare på en smartere måde end de andre, lægge 25 mio. kr. mindre i kassen og bruge dem på veje, og så vil de rigtig gerne af med dækningsafgiften.

Venstrefraktionen (som vist hedder Venstre, fordi de sidder til venstre for borgmesteren i byrådssalen set fra tilhørerpladserne) ville egentlig bare helst rykke en tak til højre, så deres høvding kunne få borgmesterstolen. På sidste møde ville de bruge 150 millioner ekstra på veje i stedet for at betale afdrag på kommunens lån. Det ville de så ikke mere. Det var til gengæld ikke særlig klart, hvad de så ville. Bortset fra at fjerne dækningsafgiften og få borgmesterkæden.

Centrumsfraktionen vil til gengæld meget nødigt af med borgmesterkæden. De var meget glade for budgetaftalen, hvilket ikke overrasker i betragtning af, at de nok selv har skrevet det meste af den.

Alle fraktioner (uden undtagelse) udtrykte deres uforbeholdne glæde over, at alle var med i den endelige aftale, for det var bedst for byens borgere. Det var åbenbart vigtigere end indholdet.

Sådan er det gået med alle budgetforlig i denne byrådsperiode. Det forenede Byrådsparti har stået sammen.

Det er næsten synd for den gode stemning, at det er sidste gang, det sker – for i det nye byråd kommer der nogle nye med, der ikke synes, at enighed er vigtigere end indholdet.Emner: