Enhedslisten støtter ikke vold og hærværk

Udtalelse fra Enhedslisten Silkeborgs bestyrelse

I torsdagsudgaven af Midtjyllands Avis opfordrer Laila Rybka fra Virklund Enhedslisten til at gribe ind over for Jeanette Kusk, som har deltaget i demonstrationerne mod G20 i Hamburg, og som har udtrykt forståelse for, at nogle demonstranter (ikke hende selv) har udøvet vold og hærværk. Hun er medlem af SUF i Århus.

Vi vil begynde med at understrege, at SUF (Socialistisk Ungdomsfront) ikke er Enhedslistens ungdomsorganisation, men en selvstændig organisation, som Enhedslisten har et tæt samarbejde med. Nogle unge er medlem af både Enhedslisten og SUF. Andre er ikke. Jeanette Kusk er ikke medlem af Enhedslisten. Vi kan således ikke ”gribe ind” overfor hende.

Dernæst vil vi slå fast, at vi i Enhedslisten ikke støtter vold og hærværk. Heller ikke som politisk kampform.

Dels er det fuldstændigt urimeligt overfor de uskyldige mennesker, som det går ud over – og dels er det ualmindeligt dumt, fordi det fjerner fokus fra de titusinder af fredelige aktivister, som med god grund demonstrerede mod G20 mødet i Hamburg.

G20 er en selvbestaltet klub for nogle af de rigeste lande i verden. Uden nogen traktatmæssig legitimitet, som f.eks. FN har. At forvente at disse lande skulle kunne skabe fred i verden, redde miljøet eller afskaffe fattigdom er meget naivt.

G20 omfatter bl.a. lande som Saudi-Arabien, som – ud over at være ekstremt udemokratisk og kvindeundertrykkende – fører en blodig krig i Yemen. Eller Tyrkiet, som med en folkevalgt diktator, Erdogan, undertrykker kurderne og enhver opposition på det groveste. Eller Rusland, som har vist sit ”fredelige” sindelag i Tjetjenien, Ukraine og Syrien og som også undertrykker sin hjemlige opposition. Eller Kina, som jo også har sin helt egen opfattelse af, hvad demokrati er. Samt ikke mindst en række europæiske og nordamerikanske lande, som har ført blodige krige i Afghanistan, Irak og Libyen.

At nogle tusinde autonome skulle kunne påvirke disse eksperter i krig og undertrykkelse ved at terrorisere en bydel i Hamburg er håbløst naivt.

På den anden side kan man kun undre sig over, at den tyske regering valgte at lægge topmødet ganske tæt på de autonomes højborg i Hamburg. Det virker ret dumt.

I Enhedslisten støtter vi massebevægelser og også gerne civil ulydighed, men det skal foregå på en måde, så almindelige mennesker kan være med. Kun når vi er mange nok, kan vi forandre verden.Emner: